Verzorg je je items eens in de zo veel tijd en je hebt nog langer plezier van je favoriete spullen. Hieronder vind je uitleg waar je item van is gemaakt en een aantal tips voor onderhoud & verzorging voor je vilten en leren by gitte items.
Onderhoud & Verzorging zijn van belang voor een lange levensduur van je by gitte item.
V I L T
WAT IS VILT?
Vilt is gemaakt van wol, wol is het haar van een schaap. In mijn geval een Merino Schaap.
De wol wordt met water en natuurzeep door wrijving vervilt. De schubben van de wolvezel haken in elkaar door warmte en wrijving, zo ontstaat een vaste laag, vilt.
Wolvilt is samen met leer 1 van de oudste materialen waar de mens zich mee omringt.
Het wolvilt dat ik gebruik is gemaakt in Europa van fijne merinowol. De vezels in merinowol zijn langer dan andere soorten wol waardoor het een grotere densiteit (dichtheid) heeft, een stevige structuur en beter bestendig is tegen pillen.
Wolvilt is van nature water- en vuilafstotend. Dit komt door het wolvet (lanoline) dat op de wolvezels zit.
Wolvilt is 100% recyclebaar.
MULESING FREE VILT
Het vilt wat ik gebruik is mulesing free!
Mulesing houdt in dat de huid van de achterkant van het schaap wordt verwijdert (zonder verdoving) om te voorkomen dat vliegen hun larven in de huidplooien van het schaap leggen.
Mulesing free vilt gebruiken is een bewuste keuze dat een prijskaartje met zich meebrengt. Ik wil geen vilt waar dierenleed aan kleeft. Jij als klant kunt er vanuit gaan, als je hier iets besteld, dat ik mijn best heb gedaan om jouw item op een zo’n mogelijke manier voor jou te maken. Dat gaat verder dan het in elkaar stikken van 2 lagen vilt. Hoe dat vilt is geproduceerd telt zwaar mee!
ONDERHOUD & VERZORGING
Om droog vuil en stof te verwijderen kun je een pluizen roller gebruiken. Je kunt vilt ook stofzuigen.
Zit er modder op je shopper? Laat het drogen, klop de droge stof eraf en ga met een stofzuiger over het oppervlak om gruis dat tussen de vezels zit eruit te zuigen.
Bij natte vlekken roep ik heel hard; DEPPEN, NIET WRIJVEN!
DEP de natte vlek voorzichtig met keukenpapier tot alle vloeistof weg is. Dan DEPPEN met een schone doek en koud water, daarna weer droogdeppen met keukenpapier. Bij een hardnekkige vlek, kun je een sopje maken van wat lauw water en een wolwasmiddel en daarmee de vlek DEPPEN. Daarna nog eens met alleen lauw water DEPPEN.
Kan ik mijn shopper (of andere vilten item) wassen?
NEE, NIET DOEN!
Wil je toch je vilten item een schoonmaakbeurt geven. Dan kun je het chemisch laten reinigen. In de meeste ontwerpen zijn leer en vilt gecombineerd, ik raad je aan een specialist op dit gebied te vinden.
PILLEN VERWIJDEREN
Pillen (wollen bolletjes op het vilt) ontstaan door wrijving. Ze komen eigenlijk alleen voor op de shopper, dit komt door wrijving met je jas tijdens het lopen. Je kunt ze voorzichtig verwijderen met een elektrische pluizentondeuse (pilling tondeuse).
L E E R
WAT IS PLANTAARDIG GELOOID LEER?
Leer is gemaakt van de huid van een dier. Huid kun je niet zo maar bewaren, het rot simpel gezegd weg. Om een huid tot leer te maken moet het gelooid worden. Plantaardig leer looien is al zo oud als de mensheid. Zo lang als de mensheid al papier maakt, wol tot vilt maakt, stof weeft en huid conserveert tot leer. Vandaag de dag nog steeds één van de beste manieren om van een huid leer te maken, vind ik.
Huiden worden gelooid met een mengsel van boombast, boomwortels, blaadjes en water, eigenlijk een soort sterke thee waarin de huid wordt ondergedompeld om de proteïnes in de huid te stabiliseren en houdbaar te maken. Dit proces duurt weken, soms zelfs maanden.
PATINA
Mijn ontwerpen worden gemaakt van onbehandeld plantaardig gelooid leer. Door gebruik en tijd ontwikkelt het leer een gouden glans, dit kan van gouden honigkleur tot donker cognac zijn. Helemaal door jouw eigen manier van gebruiken. Het is jouw reis met je favoriete by gitte item die bepaalt hoe het eruit gaat zien.
Ik maak het voor jou, jij maakt het jouw!
De meeste klein lederwaren en de handgrepen van de shopper komen zo vaak in aanraking met je handen dat je natuurlijke huidvet het leer verzorgt. Door gebruik wordt het donkerder en gaat het glanzen, zoals boven beschreven.
ONDERHOUD & VERZORGING
Mocht het leer uitgedroogd aanvoelen en je wilt het opfrissen dan kun je een (natuurlijk, liefst geen aardolieproduct) gebruiken om het te verzorgen.
- Gebruik altijd een zachte doek om het leer in te smeren.
- Smeer de crème niet rechtstreeks op het leer, doe een klein beetje op een schone doek.
- Niet te veel product in 1x erop smeren, beter een paar keer herhalen met weinig product. Te veel kun je er moeilijk afhalen namelijk, erbij kan wel.
- Maak ronde bewegingen over het leer om de crème erin te werken. Rondjes draaien is de methode en niet enorm drukken, door de wrijving wordt de crème warm en trekt het van zelf in het leer, je hoeft er geen enorme druk op te zetten.
- Laat het vervolgens even drogen en borstel het na voor een warme glans.
- Het is belangrijk om het hele item in te smeren, niet op één plek. Stop bijvoorbeeld een oude krant in het voorvak van je laptop hoes en laat het uitsteken over het vilt heen, vet in vilt krijg je er moeilijk uit…
- Schrik niet als je doek verkleurt, dit kan vuil zijn wat los komt uit het leer.
- Door je leer te behandelen met een verzorgingsproduct zal je leer ook verkleuren.
Vergeet niet alle leren onderdelen mee te nemen!
LEERCRÈME
Op internet kun je allerlei recepten vinden voor het maken van was of crème. Ik heb een leercrème ontwikkeld van biologische food grade ingrediënten dat smeuïger en makkelijker te verwerken is. Onderhoud alle leren onderdelen van je by gitte items met deze leercrème. In de onderhoudsset vind je alle onderdelen voor onderhoud en verzorging bij elkaar om nóg langer van je by gitte items te kunnen genieten.
WAAROM? DAAROM!
Op de over Gitte pagina staat waarom ik de materialen, leer & vilt gebruik, en waarom ik het belangrijk vind dat je ze onderhoud.
Ik ontwerp items om je dagelijkse benodigdheden op te bergen en te beschermen, met een beetje onderhoud & verzorging heb je nog langer plezier van je by gitte items.
Heb je vragen die hier niet bij staan, aarzel niet om contact op te nemen: contact@bygitte.nl ik help je graag.
Of stel je vraag via de WhatsApp knop rechtsonder op de website.