Voorbereid op een productieve werkdag
Waarom je prullenbak legen aan het einde van je werkdag?
Wil je morgen productief zijn? Leeg vandaag je prullenbak!
Aan het einde van je werkdag je prullenbak niet legen of je bureau niet opruimen, betekent dat je de volgende ochtend eerst moet beginnen met opruimen om aan het werk te kunnen. Dit belemmert een frisse start en maakt het lastiger om in een productieve staat te komen.
Ik las een stuk van Ryder Carroll, de bedenker van de bullet journal methode. Hij stelde zich de vraag: wat kan ik nú doen om mijn (werk)leven straks nèt wat makkelijker te maken?
Het opruimen van je bureau heeft alles te maken met het afsluiten van de dag; een overgang van werk naar privé. Dit houdt beide aspecten in balans en zorgt ervoor dat er geen openstaande taken in je hoofd blijven hangen. Alles is afgesloten of ingepland in je agenda voor de volgende dag. Zodat je ook echt van je vrije tijd kunt genieten, zonder losse eindjes.
Met het legen van je prullenbak (en de rest van je bureau opruimen) ben je bewust bezig met het einde van je werkdag. Dit ritueel helpt om daar een gewoonte van te maken. Een overgangsritueel is ook fijn voor een werk-privé balans als er geen reistijd is tussen werk en thuis. Sommige mensen werken met een kaars aan, die ze uitblazen om het einde van hun werkdag te markeren. Anderen klapten hun laptop dicht en schuiven die in z’n hoes.
Een tip die ik gelezen heb, is om een bordje met ‘gesloten’ op je bureau te zetten wanneer je klaar bent met werken. Een duidelijk signaal, ook al ben jij de enige persoon die dit bordje ziet. Als je weer begint, haal je dit bordje weg en herhaalt het aan het einde van je werkdag. Dit werkt heel goed als je thuis werkt, bijvoorbeeld aan de eettafel. Ik spreek uit ervaring! Een andere tip, gericht op mensen met ADHD, maar volgens mij is dit voor iedereen handig, luidt: “Don’t put it down, put it away”. Dit betekent dat je iets, bijvoorbeeld een schaar, direct na gebruik opruimt op een vaste plaats. Zo houd je je bureau vrij van rommel en weet je precies waar alles ligt.
Morgen is een nieuwe dag, een frisse start
Door aan het einde van de dag je bureau op te ruimen en bijvoorbeeld je prullenbak te legen, zorg je ervoor dat je morgen fris van start kunt gaan.
Wat kan ik nú doen om straks beter te presteren? Opruimen!
Bewust zijn van het heden en wat je nu doet, heeft invloed op je toekomstige ik. Wees aanwezig. Als je nu opruimt, begin je de volgende dag met een schone lei. Dat prettige gevoel wil je morgen ook ervaren. Dus vandaag ruim je aan het einde van de werkdag je bureau op.
Aan het einde van mijn werkdag ondersteun ik mijn toekomstige ik door op te ruimen en mijn planning voor morgen te maken. We zouden het niet opruimen, waarschijnlijk niet accepteren van anderen, zoals collega’s, waarom dan wel van onszelf? Neem jij genoegen met een rommelig bureau of werkplek? Vast niet!
Als je de volgende dag begint met restanten van de vorige dag, blijf je in het verleden hangen en kun je niet fris de toekomst tegemoet gaan. Zelfs als je precies weet wat je wilt doen, zul je eerst moeten beginnen met opruimen. Zo kom je niet vooruit. Dat houdt je persoonlijke groei tegen. Stel je voor dat dit dagelijks gebeurt, dan kom je nooit vooruit en kun je nooit een frisse start maken.
Dit alles heeft met intentie en energie te maken. Met welke intentie sluit je je werkdag af. Wil je zo snel mogelijk weg van je werkplek? Stel je voor dat je je volgende werkdag aan een opgeruimd bureau kunt starten? Als je dat voor je kunt zien, hoe fijn het is, om in één keer te starten zonder eerst opruimwerk te doen, dat voelt fijn toch, dat wil je morgen ook voelen.
Zet een intentie om aan het einde van je werkdag je prullenbak te legen ook al ligt er een prop papier in en wat potloodslijpsel. Een frisse start zit ‘m in kleine handelingen die je vaak herhaalt.
Ik wens je een opgeruimde werkdag!
Clean Desk Policy
PS Kantoortuinen, paperless offices en nog meer van die termen, daar geloof ik niet in, maar van een Clean Desk Policy ben ik wel fan.
En dat heeft alles met een overgang van werk naar vrij tijd te maken. Hoe duidelijker je die maakt voor jezelf, hoe beter je kunt ontspannen.
Dat is wat ik je gun.
Productief en ‘aan’ op je werk, ontspannen en ‘uit’ in je vrije tijd.