HET BUITENLEVEN DICHTBIJ
Buiten zijn is goed voor je gezondheid
Wonen in een stad als Arnhem en het hebben van een hond is een gelukkige combinatie.
We wonen in één van de groenste steden van Nederland, met bosrijke parken en groene heuvels, dus tijd in de natuur doorbrengen gaat ons makkelijk af.
Verbinding maken met de natuur heeft bewezen voordelen.
Naar buiten gaan en in de natuur zijn verbeterd je gezondheid en welzijn.
Het vermindert stress, verlaagd je hartslag en heeft een positief effect op je humeur.
Om van de voordelen van de natuur te genieten, is het niet nodig om de grootse weidse natuur op te zoeken, zoals wandelen in de bossen in Zweden of een alp te beklimmen in Oostenrijk….
Een kleine wandeling in een park of bos levert je de voordelen ook al op.
Heb je niet een bos of park in de buurt?
Kamerplanten kunnen je ook helpen. Staren naar een verzameling planten terwijl je na denkt over iets, heerlijk.
Natuurfilms kijken of fotoboeken doorbladeren en het beluisteren van vogel geluiden verhogen de alfagolven in je hersenen.
Kijken naar een poster met een natuurprent helpt al. Sterker nog een groen A4-tje in de buurt van je werkplek is al genoeg om je brein te ontspannen.
Het helpt bij het creatief denken en het oplossen van problemen.
Binnen werken
Om het binnen zijn te compenseren, heb ik een Asparagus Plumosus op mijn keukentafel.
De plant heeft het uiterlijk van een varen. Fijn vertakte bladeren als een kanten scherm.
Kijken naar gefragmenteerde bladeren zet je hersenen ook aan om alfagolven te produceren, waardoor je je kalm en alert voelt. Het vermindert stress tijdens het werken.
Werk ik ergens anders dan neem ik mijn Wooly etui mee. Nadenken en staren naar mijn groene etui helpt me met denken!
Op vakantie ben je vaak veel buiten
Scandinavië is de favoriete vakantie bestemming van ons gezin. We kamperen graag en wandelen veel (die hond moet op vakantie ook een ommetje doen).
Op vakantie ben je vaak meer buiten en ben je in een andere modus dan je leven van alle dag. De combinatie vakantie en buiten zijn maakt je nog meer ontspannen. Na zo’n vakantie ben je heerlijk opgeladen en kun je weer met frisse energie aan de slag.
Elke dag buiten zijn
In de natuur zijn is geen luxe, maar is in feite essentieel voor onze menszijn. In de natuur zijn maakt ons meer mens.
Voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid is een dagelijkse wandeling een geode gewoonte.
Een ommetje met collega’s tijdens een pauze. Een wandel vergadering door het park. Als je met het openbaar vervoer reist een halte eerder uitstappen en het laatste stukje wandelen.
Mensen die fietsen of wandelen van en naar hun werk hebben 2 overgangsmomenten per dag. Stelletje bofkonten! Dit werkt in je brein echt anders dan in de auto in de file staan elke dag. Je kunt je daar alles bij voorstellen.
Ultiem ontspannen
We weten nu dat naar buiten gaan en naar groen kijken een belangrijke manier is om te ontspannen. Maar er is nog een bijzonder dingetje aan naar wandelen en naar bomen kijken.
Staren mag
De lijn waar de bomen ophouden en de hemel ‘raken’, waar groen en blauw elkaar raakt is de ultieme manier om je hersenen te laten ontspannen. Als je buiten wandelt en dat hoeft dus echt niet ergens op het Pieterpad te zijn, dat kan ook op weg naar het station, kijk dan eens op een heldere, onbewolkte dag naar boven. En dan net langs de bovenkant van de bomen.
Op een bankje zitten en naar de bosrand staren verbetert enorm je probleemoplossing gerichte prestaties. Zo kun je in je lunchpauze makkelijk je middagdip overwinnen.
Lezen over natuur
Florence Williams schrijft in haar boek, the Nature Fix over waarom natuur ons blij maakt, gezonder en meer creatief.
Ik vond het een tof boek om te lezen.
De combinatie van onderwerpen, een betere versie van jezelf worden, productiviteit en gezondheidsvoordelen, zijn favoriete thema’s waar ik graag over lees en schrijf.
Het is een makkelijk te lezen boek, soms zelfs grappig. Geen zwaar wetenschappelijk stuk.
Ik heb de auteur een mail gestuurd met de vraag of ik haar video mocht delen.
Haar antwoord was, ‘please do’ ?
“[Williams] makes a compelling argument for time outdoors. She takes a refreshing approach, including ‘forest bathing’ (the Japanese custom of a sensory walk in the woods); ecotherapy in Scotland; and how nature can produce the same effects mind-altering drugs. Thought-provoking and excellent.” -BBC Wildlife
Bekijk de video hieronder en zie wat er met je gebeurt als je 5 minuten in de natuur doorbrengt.
“If man is not to live by bread alone, what is better worth doing well than the planting of trees?”
-Frederick Law Olmsted
Boeken om te lezen:
- Wandel van Sholto Radford: Word mindful, laat spanning los en krijg meer energie.
Een leuk klein boekje met tips dat je een ander pad op stuurt.
- The Outsiders van Gestalten: (ENGELS) New Outdoor Creativity, To gear up!
Gestalten heeft ook andere mooie boeken over hiking, cabins en leven buiten de gebaande paden. Er is inmiddels een nieuwe editie, The New Outsiders
- Het Zoutpad van Raynor Winn: Een verhaal over triomf: van hoop boven wanhoop, van liefde boven alles. Over oude wegen naar een nieuw begin.
Een biografie over wandelen en het vinden van een nieuw leven, ik vond het een fantastisch boek! Er is nu een opvolger De Wilde Stilte.
- De levende berg van Nan Sheperd: Een klassiek, poëtisch meesterwerk over wandelen en leven in de bergen. De Schotse bergwandelaar, onderwijzeres en dichter Nan Shepherd bracht haar leven door op zoek naar de essentie van natuur in de Cairngorms – een adembenemend mooie, maar onheilspellend ruige bergketen in de oostelijke Schotse Hooglanden.