En waarom begint mijn werkdag de avond ervoor?
Hoe haal je meer uit je werkdag, een whatsapp gesprek:
Mijn zus appt me: Jij gebruikt een dagindeling in je bullet journal. Hoe ziet dat eruit?
Ik stuur haar een foto: dit is mijn dagindeling :-))
Zus: Oh wauw dat is uitgebreid. Leuk dat je morgen aan de slag gaat met mijn sleutelhanger ?
Ik: Há ja inderdaad. Ik werk met de 1,3 en de rest methode, hoewel de rest (rechter bovenste vakje) niet persé pas gedaan wordt nadat 1 en de 3 klaar zijn. De 3 onderste vakjes aan de rechterkant vul ik ’s avonds in, in bed. In bed maak ik de indeling voor de volgende dag.
Maak je eigen dagindeling
I: Waarom vraag je naar mijn dagindeling?
Z: Om meer uit mijn dag te halen. ’s Avonds mijn dag voorbereiden. Ik ken de methode. Kon ik niet goed integreren. Ik zat naar voorgeprinte journals te kijken, zag niet helemaal wat ik wilde en toen ⚡️ dacht ik aan jouw indeling.
I: Há ok, dat is waarom ik geen voorgeprinte journals meer wil, ik weet niet hoeveel ruimte ik nodig heb voor een dag, soms 1 bladzijde en soms wel 10, ligt eraan hoeveel notities ik maak. De bladzijde met het template van de dagindeling is het begin van een nieuwe dag. Gebruik je nu de ‘officiële’ bullet journal methode voor je dagindeling?
Z: ja zo iets, de To Do stippen, wat ik echt moest doen. Dat was het. Ik merk dat ik niet tevreden ben aan het einde van mijn werkdag, voelt alsof ik meer had kunnen doen en ik wil het beter plannen.
To Bullet Journal or not?
I: Dat is ook mijn overweging geweest om een ‘eigen’ indeling te maken, ik zeg ‘eigen’ want ik heb verschillende methodes bij elkaar gevoegd en de lijntjes komen van een template, omgebouwd naar mijn bullet journal. Ik heb verschillende methodes en templates geprobeerd. Van die voorgeprinte journals staan er hier een aantal in de kast, 3 bladzijden ingevuld, daarna nooit meer gebruikt…
Z: Ja dat herken ik, jammer al die boekjes. In elk van die journals zaten wel goede dingen, helaas komt dat nooit bij elkaar in 1 journal.
I: Leve de bullet journal, ik kan niet meer zonder. Ik maak mijn eigen dagindeling. Met al die elementen van verschillende methodes. Wellicht ziet het er volgend jaar weer anders uit, ik weet het niet. Voor nu werkt dit.
"All we have to decide, is what to do with the time that is given to us ."
-J.R.R. Tolkien
Je brein voorbereiden op de volgende werkdag
Z: Waarom maak je je dagindeling de avond er voor? In bed?
I: ’s Avonds vul ik die 3 vakjes in, die gaan over dankbaarheid en het vieren van grote en kleine successen en vast een intentie voor morgen wat ik graag zou willen bereiken. Dat is het bruggetje naar morgen, ik ga met een intentie slapen. Je brein (onderbewustzijn) gaat daar ’s nachts mee aan de slag en de volgende dag is de kans groter dat die taak af komt. Het helpt mij ook tegen uitstelgedrag. Ik weet precies wat ik wil doen. Ik hoef het niet in het moment te bedenken, en mocht ik het niet meer weten, het staat al op papier.
Z: En als er nou een kind ziek wordt of er komt een bestelling tussendoor?
I: That’s life! Het liefst heb ik de belangrijkste taak gedaan aan het einde van de dag. Dan is mijn dag geslaagd. Ik heb wel eens gelezen dat je in het leger als je uit bed komt, je als eerste het bed moet opmaken. Als vervolgens de rest van de dag in de soep loopt, dan heb je tenminste 1 ding gedaan en kun je met een tevreden gevoel terugkijken op die dag. Zo kijk ik er ook tegenaan, alleen tel ik dat bed opmaken niet, mijn bullet journal gebruik ik voor mijn werkdag :-)) Ennuh, ik ben geen robot, dus er gaat ook wel eens iets mis of de dag loopt alsnog in de soep, gelukkig is er ook weer een volgende dag en dan begin ik opnieuw!
Z: Ja dat is waar! Ik ga het proberen, dank je voor je uitleg!
Mijn methode is niet jouw methode
I: Top! Gebruik ‘m vooral een paar weken en trek ‘m uit elkaar als iets anders voor jou beter werkt. Mijn Methode is niet jouw methode. We zijn niet hetzelfde! Fijne dag vandaag!
Mijn favoriete Journal, de Leuchtturm1917
Uitgeprobeerd
Tip
Eigen agenda
Hoe werk je met een agenda
Denk na over je werk
Kijk elke dag naar je agenda, je takenlijst en je map met e-mailacties voordat je op zoek gaat naar meer werk in je inbox.
Deze eenvoudige herschikking van hoe je je dag begint achter de computer zal je agenda op de eerste plaats zetten. Besteed elke week minstens een uur aan een afspraak met jezelf. Maak je e-mail postvak IN leeg. Neem je verplichtingen door – je takenlijsten, je projecten, je agenda voor de komende twee weken. Je kunt de infographics gebruiken als leidraad.
Voer uit!
Zodra je brein helder is en je acties duidelijk, kun je doen wat gedaan moet worden met veel minder wrijving. Je hoeft geen twee keer na te denken. Je hoeft alleen maar te doen. Hoewel het tijd zal kosten om het systeem op te zetten, zal je werk veel soepeler verlopen als je eenmaal het hebt georganiseerd.
Even tussendoor
De bovenstaande tekst, hoe werk je met een agenda en de afbeeldingen komen uit het Engelstalige boek The Book of Do, A manual for living van The Do Book Company. Ik heb de uitgeverij gevraagd of ik de afbeeldingen en bijbehorende tekst mocht vertalen en gebruiken en dat mocht! In Nederland kun je bij Miscellaneous in Amsterdam boeken kopen van The Do Book Company.
Hoe haal jij meer uit je werkdag?
Dat je niet denkt dat ik wars ben van methodes of templates. Ik trek ze alleen uit elkaar en maak er mijn eigen soepje van.
Ennuh je dag afsluiten kan natuurlijk ook om 18.00 uur. Dan hoef je de rest van de avond er niet meer over na te denken.
Nog een dingetje, niets is statisch, wellicht heb ik over een tijd een nieuwe dagindeling gemaakt. Als ik iets tegenkom waar ik het nut van kan inzien gebruik ik dat een tijdje en wellicht stop ik dat in een nieuwe dagindeling.
Probeer een methode een langere periode, een maand bijvoorbeeld, haal eruit wat voor jou werkt en laat liggen wat niet bij jou past. Ieder mens is anders, maak het je vooral eigen. Zo haal je meer uit je (werk)dag!