persoonlijke ontwikkeling
Overweldigd door je werk? Voorkom het zo.
We zijn altijd druk
Overweldigd zijn, stress of burnout klachten, ontwikkelen zich over langere tijd en neemt vele vormen aan, zoals vermoeidheid, verlies van interesse voor je werk, het niet meer kunnen opbrengen om taken af te maken, uitstelgedrag, geheugenverlies en zelfs fysieke klachten.
Het antwoord, druk, op de vraag, hoe is het met jou, kan echt niet meer, maar ik hoor ‘m nog wel…
Stilstand is achteruitgang, we willen altijd vooruit, onze hele samenleving staat in het teken van voortbewegen. We zijn altijd druk.
Voorkom een berg taken waar je niet overheen kunt kijken
Er heerst nog altijd een cultuur van overpresteren en valse loyaliteit. Naar onszelf als je zelfstandig werkt en voor onze baas, wanneer je in loondienst werkt. We dachten dat thuiswerken makkelijk was, de was doen tussendoor kan best…
In dat druk zijn verliezen we vaak onszelf. We riskeren onze gezondheid en emotionele stabiliteit in het belang van het afstrepen van een to-do lijst of het halen van een deadline.
Hard en veel werken is prima zolang je het mindful organiseert en duidelijke grenzen stelt. Structuur en bewuste overgangen tussen verschillende taken brengen duidelijke grenzen met zich mee. Zo voorkom je overweldigd raken door de ‘berg’ taken die voor je ligt.
Monitor je emoties Hoe gaat het met jou?
En nu niet antwoorden met, druk, hè.
Hoe gaat het met jou, betekent eigenlijk, welke emoties gaan er door je heen?
Weet je van jezelf welke emoties je doorloopt op een werkdag? Herken je ze, en weet je waar ze vandaan komen, wat was de trigger? positief en of negatief?
Emotionele intelligentie helpt je om stress beter te hanteren. Om sneller terug te komen in een kalme staat. Het herkennen van je emoties is het begin hiervan.
Zicht houden op je emoties geeft je herkenningspunten wanneer je overweldigd dreigt te raken.
Bewust zijn van je mentale gezondheid
Dagelijkse gewoontes helpen je om je bewust te worden van je mentale status:
- Maak een gezonde ochtend routine, hiermee start je fris je nieuwe (werk)dag
- Een ontspannende avond routine om je dag af te ronden en af te sluiten
- Maak slaap belangrijk
- Beweeg dagelijks, het liefst ook elke dag buiten
- Houdt een dagboek bij, reflecteer daarin wat je hebt doorgemaakt die dag
- Maak duidelijke scheidingen tussen werk en privé activiteiten, ook al werk je thuis
- Houdt een scherm & prikkel(nieuws) routine om te kunnen focussen op wat echt belangrijk is
Vraag om (professionele) hulp als het je niet lukt om de indeling van je (werk)dag georganiseerd te krijgen.
Neem op tijd pauze
Als we het over productiviteit hebben, hebben we het ook over het nemen van pauzes. Niemand kan gefocust blijven en hele to-do lijsten afstrepen als je niet de tijd neemt om op te laden. Je brein zo nu en dan opfrissen werkt op vele lagen door.
Lange tijd achter elkaar werken werkt minder effectief dan bijvoorbeeld werken met de Pomodoro techniek. Werken in blokken werkt ook beter dan versnipperd elke dag een beetje aan dezelfde taak werken.
Structuur is een belangrijke factor om overweldigd raken tegen te gaan. Tegelijkertijd wil je flexibel blijven en op tijd rust nemen.
Geen energie zonder oplaadtijd
Vermoeidheid ligt op de loer als je eenmaal de weg van druk zijn bent ingeslagen. ‘Ik ben zo goed bezig, ik ga nog even door’, helpt je niet. Even halt houden en een plannetje maken, hoe ga je je volgende taak aanpakken, zorgt ervoor dat je niet leeg loopt.
Met genoeg energie in je lichaam heb je het vermogen om het hoofd te bieden aan afleidingen en situaties die anders gaan dan je zou willen.
If we always choose comfort, we never learn the deepest capabilities of our mind & body
- Wim Hof
Creëer structuur
Net als routines, helpt structuur bij het organiseren van het verloop van je werkdag.
Ook al ziet niet elke dag er hetzelfde uit, je kunt voor iedere dag een structuur maken, vooruit plannen en het bepalen van je prioriteiten helpen om makkelijker door je taken te gaan.
Wees beducht voor multitasken. Alle taken die je doet, doe je eigenlijk maar half… Tussendoor de was in de wasmachine stoppen omdat je toch op weg was naar de wc, heeft gevolgen voor het werk wat je aan het doen was. Een goede planning maakt die kans een stuk kleiner.
Het plannen van taken maakt je gemotiveerd ze af te maken, in die planning horen ook taken die als self-care gezien worden. Mix de boel door elkaar. Juist als je ze niet opneemt in je takenlijst krijg je geen inspiratie om verdere taken af te maken.
Het werken in blokken en het blokkeren van tijd, maakt direct iets belangrijk. Soms is dat werken aan een moeilijke klus en soms de oefeningen van de fysio. De omstandigheden bepalen de prioriteit.
Factoren die een belangrijke rol spelen in je productiviteit
Je werkomgeving, een aangewezen werkplek
Wanneer je thuis werkt is dit erg belangrijk!
Werken vanaf de bank of elke keer ergens anders gaan zitten is misschien wel eens leuk, maar het levert veel afleiding op en verlies van energie.
Het werken op een vaste plek helpt om een gezonde gewoonte te ontwikkelen en meer productief te zijn, ons brein en ons lichaam associëren de plek met wat er moet gebeuren.
Deze gewoonte helpt je te focussen en je ‘werk modus’ aan te zetten en uit te zetten als je daar weg gaat.
Start je dag succesvol
Als je snel na het opstaan iets kunt doen wat je succesvol kunt afvinken heb je een goed gevoel te pakken wat je helpt om van je dag een succesvolle dag te maken. Dit kan een simpele taak zijn zoals je bed opmaken, morning pages schrijven of een kleine work out. Niet te moeilijk, iets wat je makkelijk elke dag kunt doen.
Ons brein houdt van routines, dus kleine succesvolle routines helpen je om positief de dag in te gaan.
Verminder schermtijd
Pauze nemen is niet persé op je telefoon of tablet scrollen. De prikkels die binnenkomen door het blauwe licht laten je brein niet ontspannen. Rust nemen is iets anders, een wandelingetje of een boek of tijdschrift lezen. Zorg dat je altijd iets om handen hebt, voor je het weet grijp je naar een scherm…
Mindful pauze nemen
Bestaat jouw werk uit werken met een scherm dan zijn pauzes nemen zonder scherm zeker belangrijk om je batterij weer op te laden.
Werken met de Pomodoro Techniek
De pomodoro techniek kan je daar goed bij helpen. Pak het geheel analoog aan met een kookwekker of een time timer, niet een app op je telefoon 😉
Wees bewust van je pauze tijd. Hoe voel je je? Blijf niet aan je bureau zitten. Wandel even rond. Je kunt ook wandelend dagdromen.
Soms is het goed om tijd tussen taken in te lassen, als transitie van het een naar het ander. Tussendoor opruimen of spullen pakken ter voorbereiding op de volgende taak.
Voor thuiswerken waar de grens tussen werken en privé vaag is, kan het bewust inbouwen van zo’n overgang je helpen bij ontspannen. Sluit je laptop af, zorg voor een ‘clean desk’ zodat je niet gestoord wordt door nog openstaande taken.
Overweldigd raken betekent dat je lichaam en geest het tempo niet meer bij kunnen houden en alarmbellen gaan af om je te waarschuwen dat er iets moet veranderen. Wees alert op die tekens.
Zoek de dingen waar je blij van wordt en wat jou helpt ontspannen, plan dit in en geniet ervan! Vaak zijn het de kleine dingen die aan je blik voorbij gaan. Maak ze belangrijk en geef ze een plek in je dagindeling.